Palić, 17.5.2021. godine- Na osnovu terenskih nalaza prikupljenih tokom istraživanja i laboratorijskog ispitivanja uzoraka ribe, Naučni institut za veterinarstvo Srbije potvrdio je izbijanje oboljenja herpesvirusne hematopoezne nekroze (HVHN), koje je izazivao ciprinidni herpesvirus-2 (CyHV-2) u Palićkom i Ludaškom jezeru. Detalje iz izveštaja možete pogledati OVDE.

Uginućem riba 2020. godine pogođena je samo jedna vrsta ribe, Srebrni karaš, takozvana babuška. Ostale vrste riba i druge vrste, koje nisu ribe, nisu bile pogođene tokom pojave oboljenja.

CyHV-2 je uticao na sve starosne kategorije srebrnog karaša, a kod srebrnog karaša dolazilo je do pojavljivanja ovog oboljenja sa visokim mortalitetom onda kada se temperatura vode kretala između 20°C i 25°C. Mortalitet riba opada kada temperatura vode poraste iznad 25°C. Takođe, za vreme izbijanja bolesti otkrivene su sekundarne bakterijske, parazitske i gljivične infekcije.

„Posebno treba naglasiti da za CyHV-2, uzročnika HVHN, nije poznato da je zarazan za ljude i toplokrvne životinje i ne predstavlja direktan zdravstveni rizik za ljudsku populaciju“ izjavio je dr Marko Stojčić, zamenik šefa projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“ zadužen za investicije i dodao „U vreme izbijanja oboljenja u jezeru Palić, pojavilo se isto oboljenje sa masovnim uginućem srebrnog karaša, koje je izazvao CyHV-2,  u akumulacionom jezeru ,,Zobnatica“ u okolini, na udaljenosti manjoj od 50 km od jezera Palić. Intenzitet oboljenja bio je visok i sa masovnim mortalitetom svih starosnih kategorija riba. Otkriven je CyHV-2, a mortalitet je bio prisutan samo kod srebrnog karaša. Kako je prethodnih godina zabeleženo uginuće srebrnog karaša na mnogim lokacijama, možemo zaključiti da je ovaj virus široko rasprostranjen na ovom području, a možda nije ni dovoljno prijavljivan, zbog beznačajne komercijalne vrednosti srebrnog karaša u akvakulturi“.

Uzorkovanje i analiza izvršeni su za jezero Palić, ali se plutajuća mrtva riba mogla u isto vreme i sličnog obima videti i u jezeru Ludaš. Na osnovu ovoga,  tim istraživača zaključio je da je isti uzročnik odgovoran za uginuće riba u jezeru Ludaš.

Tokom masovnog uzorkovanja otkrivene su mlade ribe pozitivne na CyHV-2 sa blagim HVHN simptomima, ali bez mortaliteta. Ovo potvrđuje mogućnost da virus može da postoji u srebrnom karašu, a da rezultat ne mora da bude uginuće. Širenje virusa CyHV-2 može prouzrokovati masovni mortalitet kada se jave jedan ili više faktora stresa, kao što je mrest ili nagle promene temperature.

„Opšti zaključak bio bi da periodično uginuće srebrnog karaša nema veze sa kvalitetom vode, koliko ima sa prenamnoženošću ove invanzivne vrste i toplotom vode u jezeru, na prelazu iz proleća u leto. Za očekivati je da se ova pojava ponavlja iz godine u godinu i nakon završetka projekta Ecolacus i svih investicija, jer ne postoji poznata zaštitna vakcina niti efikasan hemoterapeutant za HVHN“ zaključio je dr Stojčić.

O projektu Ecolacus

Sprovođenje projekta Ecolacus omogućiće da se vrati prirodna ravnoteža u narušeni ekosistem jezera Palić i Ludaš. Sredstva za finansiranje projekta čine bespovratna sredstva od Vlade Nemačke, kojima upravlja KfW – Nemačka razvojna banka, u iznosu od 6,5 miliona evra i milion evra koje obezbeđuje lokalna vlast Grada Subotice, koji se koriste za otkup zemljišta i isplatu kompenzacije, i kao i doprinose u naturi. Za više informacija, posetite www.zastitapalicludas.rs.