Ludaški Ekološko-vaspitni kamp 2021. godine nastao je u saradnji između Udruženja ljubitelja prirode Riparia i Javnog preduzeća Palić Ludaš. Sam kamp nalazi se na vizitorskom centru Ludaš, gde se vrše i drugi istraživački radovi i to na teritorijama:  Predelima izuzetnih odlika Subotičke peščare, Specijalnom rezervatu prirode Selevenjske pustare, Parku prirode Palić i Specijalnom rezervatu prirode Ludaškog jezera.

Kamp traje šest nedelja, i to od 18.07.2021. godine do 29.08.2021. godine. Očekuje se prisustvo više od 90 lica. Za vreme trajanja kampa učesnici spavaju u šatorima ili u krovnom delu vizitorskog centra.

Aktivnosti kampa svakog dana počinju rano ujutru. Učesnici kampa idu u kućicu za obeležavanje ptica, gde zajedno sa ornitolozima koji poseduju neophodnu dozvolu, učestvuju u obeležavanju ptica. Ptice se hvataju posebnom mrežom, a nakon procenjivanja njihovog stanja svaka od njih dobija prsten, dok se o podacima vodi evidencija. Navedeni postupak je izuzetno bitan, jer predstavlja način istraživanja ptica na osnovu njihovog pojedinačnog obeležavanja. O obeleženim pticama dobijamo značajne podatke, između ostalog, o migracijskoj liniji konkretne vrste ptica, o prostoru na kojem se hrane, odmaraju, o njihovom životnom ciklusu, kao i o populacijskoj promeni pojedinih vrsta ptica. Za oblast zaštite životne sredine ovo su značajne informacije i prirodnim putem pomažu da budemo sve bliži najspektakularnijem prirodnom fenomenu, to jest, upoznavanju seobe ptica.

Nakon toga, učesnici idu u Vizitorski centar gde prisustvuju na predavanjima i projekciji filmova čija je glavna tema zaštita biodiverziteta. Od kasnog popodneva do uveče se nastavlja obeležavanje ptica.

U kampu uz pomoć biologa, učesnici mogu savladati čak i trikove ribolova za jedno popodne.

Osim toga, deca imaju priliku da se upoznaju sa drugim istraživačima i da se pridruže njihovom poslu. Tokom kampa stručnjaci iz različitih oblasti će raditi kao mentori. Pored predavanja, u program su uključene brojne praktične nastave, sa raznim temama, kao na primer, pregled i očuvanje populacije močvarnih kornjača jezera i istraživanje ptica.

U toku prstenovanja

Popodnevno pecanje

 

Pravljenje herbarijuma

 

U čamcu sa biolozima, pronalaženje močvarnih kornjača