Hétfőn a Palicsi-tó negyedik szektorában megkezdődött a szelektív lehalászás, s azóta naponta egy-másfél tonna ezüstkárászt fognak ki a tóból, ugyanis ez az özönfaj túlságosan elszaporodott, és a teljes halállomány közel 95 százalékát képezi. A hazai, kívánatos halfajokat, mint a süllő, a csuka, vagy a ponty, a halászok visszaeresztik a vízbe.

A Palics-Ludas KV dolgozói és német kollégáik csónakból, speciális hálóval már az első merítés alkalmával 11 ezüstkárásszal teli kosarat fogtak ki, a közéjük keveredő egy csukát pedig óvatosan visszaeresztették a tóba.

– Statisztika szerint a Palicsi-tóban a halak 95 százaléka ezüstkárász, amely káros, mert nem teszi lehetővé más halfajok fejlődését,  illetve az algák miatt is. Reméljük, hogy a szelektív lehalászást követően elszaporodnak a Palicsi-tó szempontjából kívánatos és hasznos halfajok. Az elkövetkező időszakban a tóban halasítást is tervezünk – mondta el Dobó Márta, a Palics – Ludas Közvállalat igazgatója és hozzátette, hogy a kívánt eredmények elérése érdekében az ezüstkárászt minden évben, lehetőség szerint többször is le kell halászni.

A biomanipuláció a Palicsi és Ludasi tavak biológiai sokféleségének megőrzésére irányuló projekt keretében történik, és Molnár Ervin, a projektvezető egység vezetőjének elmondása szerint ez egyike a projekt fő beruházásainak.

– Noha a lehalászás pénzügyileg kevésbé jelentős a többi beruházáshoz képest, hisszük, hogy az eredmények jelentősek lesznek, s hogy ezzel az intézkedéssel a projekt befejezését követően láthatóvá válik a tó vizének a minőségében megnyilvánuló különbség – mondta Molnár Ervin.

Az igazgatónő szavai szerint a lehalászott ezüstkárászokat állatkerteknek adományozzák az állatok etetésére, a szelektív lehalászást megelőző vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy a Palicsi-tó ezüstkárászai emberi fogyasztásra is alkalmasak.