2020.08.03.-án folytatódott az invazív, nem őshonos halfajták szelektált behalászása a Palicsi-tavon a „Biodiverzitás-védelem, a Palicsi-, és Ludasi-tó vízvédelme” elnevezésű projekt keretében, amelyet a németországi KFW fejlesztési bank támogat. A Palics-Ludas Közvállalat munkatársai az együttműködő szerbiai halászati céggel, a tó negyedik szektorában nyolc ponton helyeztek el erre a műveletre előirányzott speciális halászhálókat. Ezeket napi dinamikával űrítik.  A halak kifogása és jegyzékbe vétele után, zajlik az őshonos halak szelekciója, a süllőt és a pontyot visszajuttatják a tóba, míg az ezüst kárász, a naphal, amerikai törpeharcsa és más fajtákat kimelés után úgynevezett vízi haltartókba helyezik. Kiürítés után, a kifogott halakat eltávolítják.  Ezzel a módszerrel naponta 1,5 tonna halat távolítanak el.

Jelenleg, a kifogott halmennyiség az állatkertek élelmezésére szolgál, a szabadkai Állategészségügyi Intézet vizsgálatai során az is bebizonyosodott, hogy emberi fogyasztásra is alkalmasak a halak.

A szelektív halászat a Tartományi Városrendezési és Környezetvédelmi titkárság engedélyével, a Természetvédelmi Intézet szakmai feltételeit figyelembe véve, valamint a felügyelőség jelenlétében zajlik. A tevékenység a tervek szerint addig zajlik, míg 50 tonna invazív fajtát ki nem halásznak. A minél jobb eredmények érdekében minden évben többször alkalmazzák majd az effajta halászatot.