Az Ludas Ökológiai Oktatótábor 2021 a Riparia Természetbarátok Egyesülete és a Palics-Ludas Közvállalat közös együttműködésével jött létre. Maga tábor a Ludas Látogatóközpont területén kerül megrendezésre, ezen kívül még más kutatási tevékenységek is folynak a: Szabadkai-homokvidék Különleges Értékű Táj, Szelevényi-Puszták Speciális Természeti Rezervátum, Palics Természeti Park és a Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátum területén.

A tábor hat héten keresztül kerül megrendezésre 2021.07.18-tól 2021.08.29-ig. A táborba több mint 90 résztvevőt várnak. A résztvevők számára szállás a tábor ideje alatt sátrakban vagy a Látogatóközpont tetőterében van biztosítva.

A tábor minden nap kora reggel indul, a tábor résztvevői a madárgyűrűző házba mennek, ahol engedéllyel rendelkező ornitológusokkal madárjelölésen (gyűrűzésen) vesznek részt, ahol madarászhalóval befogják a madarakat, majd állapotuk felmérése után meg is gyűrűzik azokat, az adatokat adatbázisban rögzítik. Ez azért is fontos, mert a madárgyűrűzés egy kutatási módszer, ami a madarak egyedi jelölésén alapul. A megjelölt madarakról adatokat kaphatunk többek között a madárfaj vonulási útvonalairól, a táplálkozóterületeiről, pihenőterületeiről, a költőterületéről, az egyes egyedek, illetve madárpopulációk életmenetéről, az egyes madárfajok állományainak változásáról. Mindezek nagyon fontos háttérinformációk a természetvédelem számára is, és természetesen segít minket abban, hogy közelebb jussunk az egyik leglátványosabb természeti jelenség, a madárvonulás megismeréséhez.

Ezután a résztvevők a Látogatóközpontba mennek és előadásokon, filmvetítéseken vesznek részt, melyek fő témája a biodiverzitás védelme. Késő délutántól estig pedig folytatódik a madárgyűrűzés.

Táborunk egyik délutánján pl. egy biológussal a horgászat fortélyait is elsajátíthatják a résztvevők.

Emellett a gyerekeknek lehetőségük nyílik más kutatókkal is találkozni és munkájukba becsatlakozni. A tábor ideje alatt különböző tudományos területek szakértői dolgoznak mentorként. Az előadások mellett sok gyakorlati foglalkozás is tarkítja a programot, különböző témakörökkel, mint például: A tó mocsári teknős állományának felmérése és védelme, a madárvilág kutatása.

Gyűrűzés közben

 

Délutáni horgászat

 

Herbárium készités

Csonakázás a biológusokkal, mocsári teknős kutatás