A Palicsi-tó invazív halfajainak szelektív lehalászására irányuló kampány lezárása alkalmából rendezett mai konferencián a helyi és regionális média képviselői nagy számban vettek részt. A konferenciát Bognár Pásztor Hajnalka, a Szabadka Város mezőgazdaságért felelős tanácsnoka nyitotta meg, hangsúlyozva, örül annak, hogy ez a projektum sikeresen zárul, de jó lenne, ha a következő évben is folytatódhatna, a környezet és a tavak megőrzése érdekében.

Dobó Márta, a „Palics-Ludas” Közvállalat igazgatója bejelentette, az ezüstkárász mennyiségének kezdeti becslése a tó negyedik szektorában körülbelül 120 tonna volt, ami tévesnek bizonyult. „Összeadva mindazt a halmennyiséget, amit az elmúlt években lehalásztunk, már 190 tonnánál tartunk. A szelektív lehalászást egy hét múlva befejezzük, amivel az idei év munkája is befejeződik, de a szelektív lehalászást a következő években is folytatni fogjuk. Ebben az évben tervben van még haltelepítés is, ezt az év végéig fogjuk elvégezni”– mutatott rá Dobó.

Az invazív halfajok tóból történő szelektív lehalászásának legújabb kampányában, szeptember 1-től a mai napig mintegy 89 tonna halat fogtak ki a Palicsi-tóból, melynek nagy része ezüstkárász, az úgynevezett babuska. Az idei ​​akció befejezését november első hetére tervezik.

Vinko Tamás, a „Palics-Ludas” Közvállalat természetvédelmi szakmunkatársa elmagyarázta, hogy a haltelepítés kezdetben szerény és fokozatos lesz, a tó minden mederszakaszában. Az állománypótláson túlmenően nyomon követést is végeznek annak megállapítására, hogy az milyen hatással volt a halállomány minőségi és mennyiségi összetételére.

„Nagyon fontos a halasítás, mert tavainkban már több mint 10 éve nem volt telepítés, ott volt a vízminőség, az invazív halfajok problémája, és most azonban úgy látjuk, hogy itt az ideje elkezdeni a telepítést ismét” – magyarázta Tamás, hozzátéve, hogy a projektum egyéb pozitív hatásai is láthatóak, “Csökkent az invazív halfajok állománya, nagy mennyiségben csak babuskát fogtunk ki, amerikai törpeharcsát, naphalat és kínai razbórát nagyon kis mennyiségben, 100-150 kilogrammonként talán csak néhány kilogrammot, egyes fajoknál még kevesebbet. Ami fontos, az az őshonos fajok mennyiségi arányának növekedése. Ezek közül leginkább süllőt halásztunk, de pontyot, csukát, sügért, dévérkeszeget és vörösszárnyú keszeget is, melyek azonnal visszakerültek a vízbe, de állománypótlással szeretnénk még tovább javítani ezen az állapoton.

Marko Stojčić, a „Palicsi- és Ludasi-tó biodiverzitásának védelme” elnevezésű projektum vezető helyettese szerint az eredmények azt mutatják, hogy a tóban sokkal jobb a helyzet, mint a korábbi években volt. „A projekt eredményei azt mutatják, hogy alig két hónap alatt közel 100 tonna babuskát fogtak ki, emellett rendkívül nagy mennyiségű egészséges süllő és más őshonos faj egyedei kerültek vissza, ami azt mutatja, hogy a tó helyzete jobb, mint az előző években. A halászat mellett tudományos kutatások is folynak, és minden olyan helyen, ahol a hálót felállították, leolvassák a víz hőmérsékletét és átlátszóságát, így ezek a paraméterek elemzésre kerülnek a következő időszakban, és tisztább képünk lesz arról, hogy mi történik a tóban” – zárta Stojčić.