A Palicsi- és a Ludasi-tavak vízminősége az elmúlt években, a koncentrált és szétszórt szennyeződések, valamint a különböző természeti tényezők hatása miatt nem volt kielégítő. Az építési területek bővülése, a tó nem megfelelő vízjárása és egyéb antropogén hatások következtében a legfontosabb élőhelyek elpusztultak, a növényzet aránya drasztikusan csökkent, a mesterséges területek aránya folyamatosan nőtt. Maguk a tavak az idők során megváltozott eutróf ökoszisztémákká váltak.

A Palicsi- és Ludasi-tavakon a Biodiverzitás- és Vízvédelmi Projekt keretein belül a tó körüli pufferzónát jelentő növényvédő övezetek épültek (Palicson kb. 10 km, Ludason 14 km, átlagos szélessége 20 m), melynek célja a szél, a felszíni lefolyás és a közvetlenül a partokon végzett mezőgazdasági tevékenységek szennyezőanyag-bevitelének jelentős csökkentése.

Ennek a védőövnek turisztikai, rekreációs és oktatási-tudományos funkciója is van, így az öveket ezeknek a céloknak megfelelően alakították ki. Madármegfigyelő platformok, tornyok és pihenőhelyek kerültek kialakításra, a meglévő kerékpáros és sétaút mintegy 2,5 km-rel bővült. Mindezen tevékenységek mellett a part mentén egy szervizút is kialakításra került, amelyen keresztül ezen védett területek kezelője megközelítheti a partot és azt karbantarthatja.

A domborzati és növényzeti adottságokból adódóan részben nehezen megközelíthető partrész miatt szükségesnek bizonyult egy megfelelő terepjáró beszerzése. Az ECOLACUS projekt keretében egy ISUZU DMAX CREW N60 B MT SENSEI járművet kapott a „Palics-Ludas” közvállalat 2022. április 14-én, a beszállító az újvidéki TRIO MOTORS doo. Ez a beszerzés a karbantartónak megkönnyíti  az újonnan épített védőkörzet ellenőrzését és karbantartását, amely ezeken a területeken az egyik kiemelt tevékenység a biodiverzitás védelmében.