Hivatalosan is befejeződött az invazív halfajok szelektív halászatának utolsó kampánya a Palicsi-tó IV. szektorában, amelyet a „Palicsi- és a Ludasi-tó biodiverzitás- és vizének védelme – Ecolacus” projekt keretében valósult meg. Ebből az alkalomból a Palics-Ludas közvállalat és az Ecolacus projekt PR-csapata sajtótájékoztatót szervezett.

Dobó Márta, a Palics-Ludas közvállalat igazgatója szerint a projekt során eddig több mint 200 tonna halat halásztak ki, azzal, hogy idén érezhetően csökkent a kifogott babuskák száma, ami azt jelenti, hogy a víz minősége és a tó állapota javul. A Palics-Ludas közvállalat a jövőben is folytatni fogja a lehalászást, és tervei között szerepel a tó halállományának a növelése. Idén befejeztük a halmonitoringot is, ami azt jelenti, hogy komolyabb képünk lesz a Palicsi- és a Ludasi-tó halállományának összetételéről” – hangsúlyozta Dobó Márta.

A Német Fejlesztési Bank (KfW) hozzávetőleg 150 000 eurót különített el horgászatra az Ecolacus projekten belül. A lehető legsikeresebb horgászat érdekében a Palics-Ludas közvállalat kapott egy, a Palicsi-tó adottságaihoz tervezett csónakot, valamint nyolc speciális halászhálót. Ebből az összegből a kezdeti időszakban a német szakértők munkáját, valamint a hazai szakemberek több éves tevékenységét fizették ki.

Idén ősszel 13 és fél tonna halat fogtak ki a tóból, főleg babuskafajtákat, ez mellett valamivel kevesebb amerikai törpeharcsát és naphalat – mondta Vinkó Tamás, a Palics-Ludas közvállalat szakértő munkatársa. Kiemelte, hogy idén nem volt jelentős halpusztulás, ami jó jel, valamint nagyobb mennyiségben megfigyelhető az őshonos halfajok, így a süllő és ponty is. „Minden lehalászás előtt elemezzük a halállományt, vagyis a húst a Szabadkai Állatorvosi Intézetben. Eddig még egyszer sem fordult elő, hogy valamilyen anyag határérték felett lett volna, vagy emberre káros betegség, vírus jelenne meg a húsban, és ez most is így volt” – mutatott rá Vinkó.

Ezúttal a palicsi Állatkerttel valósult meg az együttműködés, ahol a babuskák a kert néhány lakójának, például a barnamedvének, vidrának, mosómedvének és több hasonló állatnak tápláléka lett. A tavi halak különösen hasznosak lesznek a menedékhely egy részén, ahol idén több mint 20 olyan gólya telel át, amelyek még nem épültek fel kellőképpen ahhoz, hogy megkezdhessék a hosszú észak-afrikai vándorlást. „Az Állatkertben a vizimadarak táplálékául is szolgál egészen újévig, de talán még tovább is. Így naponta  több mint 50 kilogramm halat kapnak, és mindazt, amit nem sikerült friss halként felhasználnunk, jelenleg két hűtőkamránkban tároljuk, így az idén még felhasználható lesz. – mondta Sonja Mandić, az állatkert igazgatónője.

A konferencia végén Marko Stojčić szakértő tanácsadó, az Ecolacus projekt vezető-helyettese szólt az egybegyűlt újságírókhoz, és rámutatott, hogy a legfrissebb mérések szerint az elmúlt négy év munkájának eredményeként a tó vize és az élővilág állapota jelentősen javult. A szelektív horgászaton és biomanipuláción kívül az Ecolacus projekt számos egyéb beruházást is tartalmazott, mint például egy további foszfor eltávolítására szolgáló blokk építése a vízből, a palicsi szennyvízhálózat bővítése és a növényzet védősávjának kialakítását a Palicsi- és a Ludasi-tó negyedik szektoránál, amely megakadályozza a szél és a felszíni befolyás hatását, valamint a tápanyagok tóba jutását. „Minden beruházás célja a tó védelme, vagyis mindkét tó biológiai sokféleségének és vízminőségének megőrzése. Az idei év végéig tartó projekt legvégén járunk, és szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak a projekt minden résztvevőjének” – zárta Stojčić.