November 21-én hétfőn, Rogaška Slatinán a ljubljanai EU Házban, a 2021-es 2. Nemzetközi WEP EFFECT Fesztiválon, kiosztották az októberben díjazottak elismeréseit a környezetvédelmi projektekre. A fesztivál idei témája a „Vízvédelemmel, vízkészlettel és a lakossággal való fenntartható kommunikációra vonatkozó oktatás” volt.

A Szabadkai „Vízművek és Csatornázási“ Kommunális Közvállalat az ECOLACUS Project PR-csapatával és a szabadkai „Naša radost” Óvodai Intézménnyel együttműködve, elismerésben részesült az interaktív oktatási anyagok alkalmazásáért, melynek címe „XXI. századi „VÍZ és VÁROS“  ökomese gyerekeknek és felnőtteknek „. A szerző Dr. Ana Marković Plestović.

Sugár Görgy, a Szabadkai „ Vízművek és Csatornázási „ Kommunális Közvállalat igazgatója, vehette át az ECOLACUS elismerését a „VÍZ és VÁROS” ökomeséért . Megköszönve a rangos kitüntetést, Sugár Görgy felhívta a figyelmet az ökomese praktikusságára, hogy az Ecolacus projekt keretén belül lehetővé tette a legfiatalabb szabadkai polgárok, így közvetve szüleik és pedagógusaik számára, hogy több mindent megtanuljanak a tavakban és körülöttük lévő ritka és védett növény- és állatvilágról. A fő cél, hogy a gyerekeket már kiskorukban környezettudatosságra neveljék és megértsék, mennyire fontos a környezetük és a tiszta víz megőrzése és karbantartása.

„A városi kommunális infrastruktúrába és az életminőség javításához szükséges beruházások nem lennének teljesek a kevésbé látható és kézzelfogható vízvédelmi oktatási beruházások nélkül. A vízkészletek és a a nyilvánossággal való fenntartható kommunikáció is témája volt Rogaška Slatinán, a WEP EFFECT 2021 II. Nemzetközi Fesztiválnak” – mondta Sugár.

ának képviselőjét, valamint Erna Fernanič szlovén festőművészt az együttműködéséért, a víz- és környezetvédelemhez való személyes hozzájárulásukért.

Az Ecolacus projektről

A „Palicsi- és Ludasi-tavak biológiai sokféleségének és vizének védelme – Ecolacus” projekt célja a Palicsi- és a Ludasi-tavak vízminőségének javítása, amely előfeltétele a biológiai sokféleség

A Fesztivál Szervező Bizottsága megjutalmazta a Petar Doroslovačkit a “ Szabadkai Vízművek és Csatornázási „ Kommunális Közvállalat és az Ecolacus projekt PR-csapat megőrzéséhez szükséges jobb feltételek megteremtésének, valamint a turizmus fejlesztésének  ezen a területen. A projekt finanszírozása a KfW – Német Fejlesztési Bank által kezelt német kormánytól kapott 6,5 millió euró összegű támogatásból és a Szabadka Város Önkormányzata által biztosított egymillió eurós támogatásokból áll, melyekből földvásárlást, ill. kártérítést fizetnek ki.

A projektet Szabadka Város Önkormányzata és a helyi közvállalatok valósítják meg. A projekt partnere a Szerb Köztársaság Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztériuma. További információért látogasson el www.zastitapalicludas.rs. weboldalra.

A WEP EFFECT 2021 nemzetközi fesztiválról

A WEP EFFECT 2021 Nemzetközi Fesztivál második alkalommal került megrendezésre Rogaška Slatinán (SLO), a Vízügyi Ügynökség szervezésében, a Szlovén Köztársaság elnöke Borut Pahor támogatásával. A COVID-19 világjárvány miatt Fesztivál online valósult meg. Hat ország közvállalatai, szervezetei és intézményeinek képviselői vettek részt 74 oktatási projekttel, négy kategóriába sorolva. Összesen öt díjat és elismerést osztottak ki.

A díjátadó ünnepséget 2021. november 22-én, Ljubljanában tartották meg, amely Ljudmila Novak szlovén uniós parlamenti képviselő, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság tagjának beszédével kezdődött.

További információért látogasson el a https://vodnaagencija.org/en/wep-effect-2021/ honlapra.