Turizam ima veliki uticaj na kulturne, društvene, političke i ekonomske vrednosti. Posebno je važan za razvoj manje razvijenih i nerazvijenih mesta. Ove, 2020, godine turistička putovanja su usled pandemije virusa Covid-19 veoma smanjena, što je ostavilo velike posledice na turistička mesta, pogotovo ona manje razvijena poput ruralnih područja. Iz tog razloga tema ovogodišnjeg Svetskog dana turizma i nosi naziv Turizam i ruralni razvoj.

Praksa pokazuje da je turizam linija života za mnoge ruralne zajednice. Izvor je važnih prihoda, pruža mogućnost zaposlenja većeg broja ljudi, naročito žena i mladih, doprinosi očuvanju tradicije, ukusa i zanata, prirodnog i kulturnog nasleđa, ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, podstiče održivi razvoj, podržava edukaciju i ulaganja, a razvoj tehnologije tka u svesti ljudi važnost očuvanja okoline i kulture.

Naše područje obiluje ruralnom sredinom i zajednicama. U njih se delimično ubraja i naš divni Palić kao i jezero Ludaš. Iako je uži centar Palića urbanije područje, njegova okolina je ruralna. Turistima se pruža mogućnost upoznavanja nekadašnjeg načina života na salašima, u okolini njiva, voćnjaka, povrtnjaka, sa primesama novijeg načina života. Njihova arhitektura je autentična, sadržaj koji se nudi je i tradicionalan i moderan, naročito zanimljiv turistima koji nisu sa ovih prostora, u restoranima se mogu naći specijaliteti iz domaće kuhinje, a posebnu čar daje prava domaćinska atmosfera koja odiše ljubaznošću, uslužnošću i vedrinom.

Za turiste je zanimljiva i bogata i ukusna domaća kuhinja, u kojoj se ističu domaća šunka, sirevi, razne čorbe, pivčiji paprikaš sa knedlama, jagnjetina, ćuretina, krompirača, salašarski pasulj, fanci, štrudle, gomboci i mnoga druga jela. Sve to gosti mogu začiniti domaćom rakijom od šljiva, jabuka i drugih voćki.

Palić i Ludaš prepoznatljivi su po svojoj raznovrsnoj ponudi, i pored poznatog urbanog ambijenta ističe se i slika njihovog ruralnog dela. Obilazak ruralnih predela sa divljim stazama predstavlja pravu avanturu i uživanje za cikloturiste i ljubitelje pešačenja, ali i onih koji se dive prirodi i specifičnostio biodiverziteta oba jezera i okoline.

Ruralne sredine nema bez zdravog biodiverziteta, a da bi naš biodiverzitet bio funkcionalan moramo se potruditi svi. U duhu obeležavanja Svetskog dana turizma kroz prizmu ruralne sredine, želimo da vas podsetimo da su ciljevi projekta Ecolacus upravo zaštita i unapređenje biodiverziteta voda jezera Palić i Ludaš, a koji će se itekako preliti i pozitivno odraziti i na sam turizam ova dva područja.