Građevinsko preduzeće “Graditelj NS” i JP „Palić-Ludaš“ potpisali su 2. oktobra 2020. godine Ugovor o izgradnji pešačko-biciklističke staze. Izgradnja staze planirana je i realizuje se kao deo investicione mere za formiranje zaštitnog pojasa oko jezera Palić. Sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije i izgradnju obezbeđena su u okviru projekta „Ecolacus“. Sve osnovne preduslove, neophodne dozvole i stručni nadzor obezbedio je Grad Subotica.

Ugovor je potpisan na iznos od 331.000 EUR i biće izgrađeno oko 2 km staze, što obuhvata približno jednu urbanističku deonicu na zapadnoj i tri na istočnoj obali jezera Palić. Određeni delovi biciklističke staze, na osnovu plana detaljne regulacije, biće izgrađeni u širni od 2,25m, kako bi se adekvatno obezbedio osnov za dalji razvoj saobraćajne infrastrukture, dok je ostatak staze projektovan na širinu od 1,5m. Početak radova očekuje se u narednom periodu, dok je rok za izgradnju 90 kalendarskih dana.

Realizacijom ove investicije biće omogućeno da turisti i ostali posetioci dožive, osim do sada pristupačnog turističkog dela jezera, nešto više,, u smislu prirodnog ambijenta koji pruža obalni pojas, u okviru kojeg će se graditi staza.