2020. október 2-án aláírták a gyalogos- és kerékpárút építéséről szóló szerződést az újvidéki Graditelj Építőipari Vállalat és a Palics-Ludas Közvállalat között. A kerékpárút megépítését a Palicsi-tó körüli védőöv kialakításához szükséges beruházási intézkedés részeként tervezték és valósítják meg. A projekt-műszaki dokumentációjának elkészítéséhez és az építkezéshez az „Ecolacus” projekt keretében biztosítottak forrásokat. Minden alapvető előfeltételt, a szükséges engedélyeket és a szakmai felügyeletet Szabadka Város biztosította.

A szerződést 331 000 euró értékben írták alá, és megközelítőleg 2 km utat építenek, amely egy települési szakaszt is magába foglal a Palicsi-tó nyugati partján, míg keletin három szakaszt létesül. A kerékpárút egyes részei a részletes szabályozási terv alapján 2,25 m szélességben kerülnek megépítésre annak érdekében, hogy megfelelő alapot teremtsenek a közlekedési infrastruktúra további fejlesztéséhez, míg az út többi részét 1,5 méter szélességűre építik. A munkálatok kezdete a következő időszakban várható, míg az építkezés határideje 90 nap.

Ennek a beruházásnak a megvalósítása lehetővé teszi a turisták és más látogatók számára, hogy a tó eddig elérhető idegenforgalmi részén kívül  megtapasztalhassák a parti övezet által biztosított természetet, környezetet, amelyhez a kiépített kerékpárút is hozzájárul majd.