Tema je Svetskog dana zaštite životne sredine 2021.

Svetski dan zaštite životne sredine se 5. juna obeležava u celom svetu kroz razne aktivnosti i kampanje sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja zaštite životne sredine.

Tog dana 1972. godine Generalna skupština UN je donela zajednički Program  međunarodne saradnje u svrhu zaštite životne sredine. U svetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uključena javnost, a koje podstiču i promovišu odgovoran odnos prema okruženju.

U Subotici se realizuje Projekat zaštite biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš „ECOLACUS“. Integrisanim pristupom u realizaciji ovog Projekta omogućuje se vraćanje ravnoteže u narušeni eko-sistem jezera Palić i Ludaš. Vredan je i finansira se iz donacije Nemačke razvojne banke (KfW).

U prilogu su, ukratko navedeni efekti realizacije Projekta ECOLACUS u okviru delatnosti JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica i JP „Palić – Ludaš“, koji formalno treba da bude okončan do kraja ove, 2021. godine.

Pred našom zajednicom ostaje zadatak da vrednosti oporavljenog eko-sistema jezera Palić i Ludaš očuvamo i unapređujemo, kako ponovo ne bi došlo do njegove degradacije.

Efekti projekta „ECOLACUS“