Na obali Palićkog jezera u toku su radovi na izgradnji biciklističke staze. Ugovor o izgradnji pešačko-biciklističke staze potpisan je početkom oktobra prošle godine, a odnosi se na izgradnju asfaltne staze sa ivičnjacima i signalizacijom oko Palićkog jezera.

Dr Marko Stojčić – konsultant na projektu zaštite biodiverziteta: Nalazimo se u završnoj fazi, pri čemu su na istočnoj obali postojeće staze produžene za još jedan kilometar, a na zapadnoj obali za još kilometar i po. Izvođač radova je novosadska firma Graditelj NS, a krajnji rok završetka radova je 15. jun 2021. godine. Ukupna vrednost radova biće oko 400.000 evra.

Izgradnja staze realizuje se u okviru projekta „Ecolacus“, kao deo investicione mere za formiranje zaštitnog pojasa oko jezera. Projekat obuhvata dogradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Subotice, novu crpnu stanicu za otpadne vode na Paliću i vod ka Subotici, proširenje kanalizacionog sistema, izgradnju tampon zone oko jezera Palić i Ludaš sa biciklističkim stazama i vidikovcima, i izvođenje biomanipulacije na jezeru Palić.

Kako je saoštio dr Marko Stojčić – konsultant na projektu zaštite biodiverziteta, sredstva za implementaciju projekta Ecolacus obezbedila je Nemčka razvojna banka KfW preko nadležnog Ministarstva građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja, a učesnici na projektu su  Grad Subotica, JKP Vodovod i kanalizacija Subotica i JP Palić – Ludaš sa Palića. Konsultant na projektu je austrijska firma Posch and Partner.

Jezero Palić, smešteno pored Subotice, predstavlja jednu od najznačajnih turističkih atrakcija na severu Vojvodine. Deo je zaštićenog područja “Park prirode Palić” i privlači veliki broj turista i zaljubljenika u prirodu.

Dr Marko Stojčić – konsultant na projektu zaštite biodiverziteta: Očekujem da će ova investicija da potpomogne turističkom razvoju Palića, samim tim što će i turisti, a takođe i lokalno stanovništvo, moći da provodi vreme na jezeru Palić. Moći će da uživa u netaknutoj prirodi i da vidi sve to zbog čega je Palić jedinstveni turistički dragulj Srbije.

Ljubiteljima prirode Palićko jezero pruža mnogobrojne mogućnosti. Pored sportova na vodi, postoje tereni za fudbal, košarku, odbojku na pesku i tenis. Skori završetak izgradnje pešačko-biciklističke staze dobra je vest za sve ljubitelje bicikla i rolera, ali i za pešake koji uživaju u posmatranju ptica,  životinjskog  i biljnog sveta zastupljenog uz obalu Palićkog jezera.