Grad Subotica je od 14. – 16. juna  2022. u organizaciji Udruženja za tehnologiju voda i sanitarno inženjerstvo (u daljem tekstu: UTVSI), Udruženja vodovoda i kanalizacije Srbije i Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju po treći put domaćin 51. međunarodnoj Konferenciji “OTPADNE VODE, KOMUNALNI ČVRSTI OTPAD I OPASAN OTPAD” u hotelu Patria.

Na svečanom otvaranju su pozdravljajući prisutne u Velikoj većnici Gradske kuće govore održali: Predsednik Upravnog odbora i Predsednik Udruženja Predrag Bogdanović, Predsednik Skupštine Udruženja Vodovoda i kanalizacija Srbije Nebojša Jakovljević, Zamenik gradonačelnika grada Subotice Imre Kern i Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Jakša Robert. Istorijat razvoja grada Subotice kao i jezera Palić i Ludaš prikazao je Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Lokalne samouprave.

Dok je prvi dan glavna tema predavanja i posterkih sekcija bila Otpadna voda, drugi dan je veća pažnja posvećena istraživanjima i naučnim radovima iz oblasti komunalnog čvrstog otpada i opasnog otpada.

Nakon teorijskog dela konferencije usledio je praktični deo gde su u vidu stručne ekskurzije učesnici bili u mogućnosti da posete Nesanitarnu deponiju “Aleksandrovačka bara”, Regionalnu sanitarnu deponiju u Bikovu i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Subotici.