A „Palicsi- és Ludasi-tó biológiai sokféleségének és vizének védelme – Ecolacus” többéves projektjának célja a Palicsi-és a Ludasi-tó vízminőségének javítása, amely alapvető előfeltétele a biológiai sokféleség megőrzésének és a turisztikai fejlesztési potenciál megteremtésének ezen a területen. A palicsi sajtótájékoztatón bemutatták ennek a jelentős projektnek a megvalósításában elért éves eredményeket.

 

Molnár Ervin, a Városi beruházási titkárság projektegységének vezetője:

– A projekt a legaktívabb szakaszában van, mivel minden intézkedés elindult és folyamatban van. A tervezett 14 pályázatot lebonyolították. Már csak egynek maradt fenn a szerződésaláírása, a többit viszont már aláírták, és ebben a pillanatban már a munkálatokat is folynak. Tehát elmondhatjuk, hogy a projekt már közelebb van a végéhez, mint a kezdetéhez,  figyelemmel kell kísérnünk mindezen intézkedések végrehajtásának módját, és őszintén reméljük, hogy a várt eredmények nem maradnak el.

A projekt olyan intézkedéseket hoz, amelyek magukban foglalják a tó vizében a nitrogén és a foszfor szintjének csökkentését és a túlszaporodott nem őshonos halfajok számának csökkentését. A biomassza lecsökken az invazív, nem őshonos halfajok, mint az ezüstkárász szelektív kifogása révén. Az ezüstkárászok mennyisége a tavakban jelenleg megzavarja a természetes egyensúlyt, a ragadozó halak, például a sügér populációjának bevezetése is előirányzott. Ezüstkárászt eddig többször halászták, 2020 augusztusának elején viszont megkezdődött ennek az invazív fajnak a szelektív behalászásának második kampánya is.

Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatónője

– Palics-Ludas közvállalat alkalmazottai egy szerbiai horgászcéggel együttműködve 8 helyszínen külön hálókat állítottak fel a Palicsi-tó negyedik szektorában – varsákat, amelyek kifejezetten a helyi igényekhez készültek. A varsákat megfelelő dinamika szerint ürítik. Miután a varsákat a halakkal kihúzták a tóból, a halakat szelektálják és nyilvántartásban veszik. Az őshonos fajok, mint a sügér és a ponty, visszakerül a tóba, míg az olyan invazív fajokat, mint az ezüstkárász, a naphal, az amerikai törpeharcsa, a vízben marad, úgynevezett haltartó ketrecekben helyezik, majd ezeket eltávolítják. Ily módon naponta körülbelül másfél tonna halat vesznek ki. A kifogott halak állatkertek élelmezését szolgálják, és a szabadkai állat-egészségügyi szakintézet elemzései azt mutatták, hogy emberi felhasználásra is alkalmasak.

 A projekt során mindkét tó körül, egy 5-20 méter széles, növénysávból álló védőövezetet alakítanak ki, ahol a védőövezet ellenőrzésére és fenntartására szolgáló felügyelőségi út is létesül, valamint pihenőhelyeket, megfigyelő állomásokat és madármegfigyelő platformot építenek, emellett a gyalogos-kerékpárút is kialakításra kerül a Palics-tó partjának bizonyos részein. A projekt keretében olyan információs táblák is készültek, amelyek tájékoztatják a turistákat és a látogatókat a tavak fontos helyszíneiről.

Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatónője:

– A védőövezet kialakításra a Palics-tó 3. és 4. szektorában kerül sor, valamint a Ludasi-tó körül. A védősáv a tó és a mezőgazdasági termőföldek közötti területen alakul ki. A folyamatban lévő munkák a megfelelő terep tisztítása és kialakítása. Palicson ezek a munkálatok már előrehaladottak. Palicson 11000 m2, Ludason 2000 m2 területen távolítottak el invazív növényi fajokat. A lucernavetést tavasszal elvégezték, a nyáron pedig lezajlott a kaszálás. Palicson 3,2 hektáron, míg Ludason körülbelül 3 hektáron lettek elvégezve a munkálatok.

A projekt végére korszerűsítik és fejlesztik a szabadkai szennyvíztisztító telepet. Új szennyvízcsatorna-hálózat és szennyvízszivattyú állomás épül Palicson, valamint egy nyomóvezeték Szabadkáig, amely az összes összegyűjtött szennyvizet a szabadkai szennyvíztisztító telepre juttatja.

Sugár György, a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV igazgatója

– A Vízművekkel kapcsolatosan a legnagyobb munkatevékenységekkel kezdeném, ami jelenleg nálunk zajlik, és ez természetesen a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése, amely immáron mintegy 22 km-t tesz ki, ahogyan elhangzott. A munkálatok befejezésének határideje szeptember 30.-a. Azt is meg kell jegyezni, hogy mintegy 500 palicsi fogyasztót kell csatlakoztatni ehhez a rendszerhez. A szivattyúállomás építéséhez szükséges hidromechanikus berendezések beszerzése folyamatban van. A szivattyútelep kapacitása 60 l/s, és a szerződés szerint január közepéig be kell fejezni a projektnek ezt a részét.

A „Palicsi és Ludasi tavak biológiai sokféleségének és vizeinek védelme – Ecolacus” projektet a KfW – Német Fejlesztési Bank által kezelt német kormány támogatja 6,5 ​​millió EUR összegben. Szabadka városa 1 millió euróval vesz részt, amelyet földvásárlásra és kompenzációra fordítanak. A projekt megvalósítása során további forrásokat biztosítottak.

Ljubica Bertović – a projekt PR-csoportjának tagja és a konferencia moderátora:

– A szennyvíztisztító üzemi fejlesztésével kapcsolatos beruházási intézkedés abban az értelemben újdonság, hogy további finanszírozást biztosítottak a német fejlesztési KFV bankon keresztül nyújtott hitel jóváhagyásával, 1,3 millió euró értékben. Az áprilistól júniusig tartó időszakban 2 fontos szerződést írtak alá. Ezek egyike egy új teherautó és konténer megvásárlására vonatkozik, amely a víztelenített szennyvíziszap tárolására és szállítására alkalmas a szennyvíztisztító telepről a szabadkai regionális hulladéklerakóba. A második szerződés olyan finom szűrési funkcióval ellátott finom rács szállítására és telepítésére vonatkozik, amelyek lehetővé teszi a szabadkai szennyvíztisztító telepünk jobb működését.

Számos szabadkai állami vállalat, valamint a „Posch and Partners” tanácsadó cég képviselői és munkatársai vesznek részt a projekt megvalósításában. Figyelembe véve az ökoszisztémák fenntartható fejlődésének fontosságát, a Szerb Köztársaság kormánya, valamint az Építési, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium támogatta a „Palicsi és Ludasi tavak vízi biodiverzitásának védelme” elnevezésű projekt megvalósítását.

Marko Stojčić, a biodiverzitás-védelmi projekt tanácsadója:

– A siker kulcsa az együttműködés. A projektmenedzser, Fritz Schweiger által vezetett teljes tanácsadó csoport nevében és saját nevemben szeretném kifejezni nagy köszönetemet a projekt első napjától, a mai napig tartó kiváló együttműködésért. A projekt finanszírozójától kezdve, a KFV német fejlesztési banktól az illetékes Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztériumon át, Szabadka város, a Vízművek és Csatornázási KKV, a Palics-Ludas Közvállalatig, mindazon magánszemélyekig és vállalatokig, akik tervezők, kivitelezők, beszállítók voltak, vagy, akik  más értelemben vesznek részt ebben a projektben.

A közvetlen beruházási intézkedések mellett a projekt kísérő intézkedéseket tartalmaz, amelyek magukban foglalják az ipari szennyvízkibocsátások nyomon követésének technikai segítségnyújtását, a szeptikus tartályok ürítésének stratégiáit, a víz és a szennyvíz díjait, a védőövezetek védelmét, további bevételi források felkutatását a védőkörzet fenntartásának finanszírozásához, valamint a felszín alatti vizek megfigyelését. Emellett a projekt weboldalának felállítását, környezeti nevelést, együttműködést turisztikai egyesületekkel, civil szervezetek bevonását és PR tevékenységeket.