Autor: Petar Doroslovački, dipl.inž.inf., član PR tima Projekta ECOLACUS

Završetak Projekta „ECOLACUS“ je na vidiku. Ovih dana su, u jednoj od brojnih poseta, glavni stručni konsultanti, Fritz Schwaiger i Marko Stojčić iz Posch&Partners Consulting Engineers obišli Suboticu i Palić i na licu mesta se na terenu i u razgovoru sa rukovodstvima JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JP „Palić-Ludaš“ uverili o stanju i probnom radu realizovanih investicija.

 Kako do sada nismo o tome obaveštavali javnost, kao ni putem Internet stranice Projekta, to sada činimo u slici i reči.

Nadogradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Subotice

Nadogradnja subotičkog gradskog Prečistača otpadnih voda

Da se podsetimo: Izgradnjom i ugradnjom specijalne opreme smanjiće se koncentracije fosfora sa dozvoljenih 1 na 0,3-0,5 mg/l, što utiče na smanjenje razvoja algi i povećanje količine kiseonika u jezerskoj vodi, tj. doprinosi opstanku i korisnom uticaju biljnih i životinjskih vrsta u jezerima.

Prekonstrolisano je postrojenje za redukciju fosfora, kosa ustava za preusmeravanje dodatno hemijski prečišćenih voda na izlaz prečišćene vode u lagunski sistem gde se u lagunama biološki prečišćava voda, pre njenog krajnjeg upuštanja u jezera Palić i Ludaš. „Svedok“ kvaliteta prečišćene vode je labud, snimljen na granici koja „spaja“ lagune i jezera.

Izgradnja crpne kanalizacione stanice za naselje Palić

Da se podsetimo: Izgrađena je i opremljena Crpna kanalizaciona stanica koja će prikupljenu otpadnu vodu iz naselja Palić potiskivati potisnim vodom prema Postrojenju u Subotici.

Kontrolu je „preživela“ Crpna stanica, elektro-orman za upravljanje postrojenjem, rezervoar za ublažavanje hidrauličkih udara u slučaju većih i dugotrajnih padavina i agregat (u pozadini) kao rezervni izvor energije usled nestanka one, električne.

Biciklistička staza, zaštitni pojas, krčenje invazivnih vrsta … oko jezera

Akcenat je dat na implementaciju Projekta nakon njegove realizacije u organizaciji rada i upravljanja u JP „Palić-Ludaš“. Šta se još može pomoći u ovoj fazi u pogledu dodatnog opremanja, kako i na koji način obezbediti planiranje, finansijska sredstva za održavanje i kadrovsku popunjenost ovog preduzeća, kako bi ono odgovorilo novim izazovima i sačuvalo efekte ovog Projekta.

Na kraju, o borbi protiv vandalizma i podizanju kulture odnosa prema postojećim i novim vrednostima jezera

Poveo se razgovor na temu vandalizma, kao uobičajene pojave, naročito kod nas, nakon izgradnje, uređenja … o korišćenju biciklističkih staza za automobilski saobraćaj, o lomljenju i otuđivanju sadnica, o pojavi grafita na informativnim tablama …

Fritz je rekao kako bi bilo dobro da svako kada bira lokaciju za šetnju, vožnju biciklom, pecanje … nakon toga istu ostavi tako kako ju je i zatekao, odnosno kako je želeo da je zatekne.

Vizitorski centar na Hajdukovu je već dobro poznata edukativna lokacija za mlade i decu gde se putem kampova stvara i unapređuje njihova kultura odnosa prema prirodi i njenoj zaštiti. Kada to mogu  nesvesno da čine neke od retkih vrsta kako bi zaštitili i učinila svoja staništa udobnijim, mogu to, valjda i ljudi.