Szerző: Petar Doroslovački, dipl.inž.inf.

Az ECOLACUS projekt a végéhez közeledik. A fő szakértők, Fritz Schwaiger és Marko Stojčić, a Posch & Partners Consulting Engineers munkatársai ezekben a napokban számos látogatást tettek, beleértve  Szabadkát és Palicsot is, a helyszínen beszélgetve  a   „Vízművek és Csatornázási” KKV  és a „Palics-Ludas” Közvállalat vezetőivel, a megvalósult beruházások állapotáról és próbaüzeméről.

Mivel eddig nem tájékoztattuk erről a nyilvánosságot, a projekt honlapján keresztül sem, most képekben és szavakban is megtesszük.

Szabadka város szennyvíztisztító telepének korszerűsítése

A szabadkai városi szennyvíztisztító telep korszerűsítése

Emlékeztetőül: A speciális berendezések építésével és felszerelésével csökken a foszforkoncentráció a megengedett 1-ről 0,3-0,5 mg / l, ami befolyásolja az algák fejlődésének csökkenését és a tó vízében lévő oxigénmennyiség növekedését, egyszóval kedvező feltételeket biztosít a tóban lévő növény- és állatfajok fennmaradásához.

Átellenőrizték a foszforcsökkentő üzemet, az rendszer lejtését, amely a kémiailag tisztított vizet a lagúnarendszerben lévő tisztított víz kimenetére irányítja, a vizet biológiailag tisztítják a lagúnákban, mielőtt a Palicsi- és a Ludasi-tóba kerülne. A tisztított víz minőségének „bizonyítéka” egy hattyú, amelyet a lagúnákat és tavakat „összekötő” határon kaptak lencsevégre.

Szivattyú- és szennyvíztelep építése Palics településén

Emlékeztetőül: Megépült Palicson egy szivattyú- és szennyvíztelep, amely a  településről összegyűjtött szennyvizet vezeti tolóvíz segítségével a szabadkai üzemhez.

Az ellenőrzést a szivattyútelep „túlélte”. Ellenőrizve lett az üzem irányítását szolgáló elektromos szekrény, nagy és tartós csapadék esetén a hidraulikus ütések enyhítésére szolgáló tartály, valamint a generátor (a háttérben), a tartalék elektromos energiaforrásra.

Kerékpárút, védett terültek, invazív fajok megtisztítása … a tó körül

A projekt végrehajtását követően a hangsúly a “Palics-Ludas” Közvállalat munkaszervezésén van, a terveken, a kiegészítő felszerelések; pénzügyi források biztosításán a vállalat karbantartására és személyzetére, hogy versenyképes legyen  az új kihívásokra és megőrizze a projekt hatásait.

 Végezetül szükség van a vandalizmus elleni küzdelemre annak kulturális felemelkedésére  a tó meglévő értékeinek megvédésénél és az új dolgok kialakításánál

Megbeszélést folytattunk a rongálásról, mely gyakori jelenség, különösen nálunk, az építkezés, tereprendezés után … a kerékpárutak használatáról gépjárművel, a facsemeték kitördöséséről, a graffiti megjelenéséről az információs táblákon …

Fritz szerint, aki ezt a területet választja sétára, kerékpározásra vagy horgászásra … olyan állapotban kellene hagynia ahogy azt találta, vagy találni szeretné.

A Hajdukovói Látogatóközpont már jól ismert oktatási helyszín a gyermekek és  fiatalok  számára, ahol táborok révén alakítják ki és fejlesztik a természethez és természetvédelemhez fűződő kultúrájukat, hozzáállásukat. Amikor néhány ritka faj tudtán kívül tud tenni élőhelye  megvédéséért és kényelmesebbé tételéért, akkor talán az emberek is képesek lesznek rá.