Početkom februara 2020. godine potpisan je ugovor sa firmom GRAS GARDEN d.o.o. za radove na čišćenju područja zaštitne zone oko oba jezera, kao jedna od investicionih mera Projekta.

Cilj je bio čišćenje područja zaštitne zone od alohtonih vrsta, nabavka i sađenje autohtonih vrsta grmlja, drveća i trave, formiranje jednostavnog pristupnog puta za održavanje zaštitnih zona, kao i izgradnja drvenih platformi, kula za posmatranje ptica i odmorišta.

Dok su ostali radovi u samoj završnici, drvene platforme, kule za posmatranje ptica i odmorišta su postavljene početkom septembra 2021. godine, te građani mogu da ih koriste, uživaju u lepoti jezera i posmatraju različite vrste ptica koje borave na ovom staništu.

Kako bi se posetioci informisali o vrstama ptica i zasađenim vrstama biljaka, na osmatračnice će se postaviti plakati sa informacijama o vrstama ptica koje se mogu videti, a na odmorištima informacije o vrstama biljaka. Za detaljnija objašnjenja o biljkama i pticama biće omogućeno pruzimanje podatka putem QR koda.