Szabadka Város önkormányzata és a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV mint befektetők megkezdik 2019. augusztus 26.-tól a palicsi csatornahálózat építési munkálatait. Az újvidéki NS Graditelj építőipari vállalat mint a közbeszerzés legkedvezőbb kivitelezője a következő 8 hónapban 15 kilométer gravitációs csatorna-, és 5 kilométer nyomóvezetéket fektett le a településen, amelyen keresztül az összegyűjtött szennyvíz a VII gyűjtőcsatornába majd a szabadkai szennyvíztisztító telepre érkezik. Ez a beruházás a Palicsi és Ludasi-tó szélesebb, biodiverzitás védelmét szolgáló projekt szerves része, melyet a német kormány a KFW Bankon keresztül támogat a szerbiai építésügyi, közlekedési és infrastruktúrális minisztériummal együttesen.

Hétfőtől a kezdeti fázisban öt kivitelezői csapat a következő utcában kezdi meg a munkálatokat, és a ezek következő időpontig tartanak majd:

• Kozaračka utcában , 2019 augusztus 31.-ig zajlanak a munkálatok
• Nikola Tesla utcában ,2019. szeptember 7.-ig
• Partizán utcéban, 2019. szeptember10.-ig
• Jasenovac utcában, 2019. szeptember 10.-ig
• Tó utcában, 2019. szeptember 15.-ig
• Sutjeska utcában 2019. szeptember 25.-ig
• Marko Oreškovića és Lopud utcákban, 2019. szeptember 25.-ig.

Az említett utcákban és egyes szakaszain a kivitelezési munkálatok időtartama alatt a közlekedés szünetel, illetve át lesz irányítva a szomszéd utcákba.

A munkálatok előirányzott fázisbefejezése után a projektdokumentációnak és dinamikának megfelelően a csatornavezetékek lefektetési kivitelezése áttevődik a település másik részére.

Az újvidéki kivitelező cég arra törekszik majd, hogy ezeket a munkálatokat minél hamarabb elvégezzék, hogy a közlekedés és a szükséges élet-, és munkafeltételek normalizálódjanak ezeket az utcákat érintő szakaszokon.

A projekt összértéke 6,5 millió euró. Az összeg százalékos megoszlása a következő: 67%-a az eszközöknek a csatornavezetékek kiépítésére van előirányozva Palicson, valamint a nyomóvezeték lefektetésére, amely a jövedőbeli hálózatot összeköti a szennyvíztisztítóval. 23,8 %-a palicsi és ludasi tavat érintő védelmi zóna, illetve sáv létrehozását (zöldesítés, ösvények és kerékpárút kialakítását) jelenti. 6,2%-a az eszközöknek a palicsi szennyvíztisztítótelep fejlesztését, 3%-a tó biomanipulációját teszi ki (invazív és nem az ökoszisztémához tartozó halfajok kihalaszását).

A becslések szerint az első csatorna rácsatlakozási szerződés megkötése a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV-al a következő évre várható.
A rácsatlakozás díja 27.021,38 dinárt tesz ki. A teljes összeg előlegként való törlesztése esetén 20%-os árengedményt hagy jóvá a közvállalat. Emellett megmarad majd a 24 hónapos részletfizetés is.