1972-ben megtartott stokholmi környezetvédelmi konferencián, ay ENSZ közgyűlése határozatot hozott, hogy június 5.-én a környezetvédelem fontosságáról megemlékezzünk.

Ezen a napon különböző aktivitások és kampányok közepette a nemzetközi közvélemény a számos ökológiai problémára és a környezet megóvására figyel.

A növény-, és állatvilág, a Palicsi-, valamint Ludasi-tó védelme céljából megvalósuló Ecolacus projektet, amely a“Biodiverzitás-védelem, a Palicsi-, és Ludasi-tó vízvédelme” elnevezést viseli, a német kormány és kisebb részben Szabadka Város támogatásából jött létre.

A projekt megvalósulása hozzájárul a tavak vízminőségének javulásához, és ennek köszönhetően a biológiai különbözőségeket is megóvhatjuk.

A jelentős projekt megvalósítások mint a szennyvíztisztítóberendezés még hatékonyabb üzemeltetése, a palicsi csatornahálózat bővítése, a  zöld védelmi zónák, a Palicsi-, illetve Ludasi-tóban végzett biomanipuláció mellett, a környezetvédelmi tudatosság is fontos eleme az aktivitásnak.

Ennek értelmében a PR projekcsapat az előző időszakban sikeresen végzett el több oktató aktivitást a környezetvédelem jelentőségéről, és az Ecolacus projekt hosszútávú megvalósítási fontosságáról, a legfiatalabbak számára ,,chat-szobát”, szennyvíztisztítótelep látogatást biztosítottak, valamint a projektelnevezését és emblémát megalkotó versenypályázatot is.

Azzal a szándékkal, megértéssel, hogy a környezetünk megóvása mindenki számára fontos, a természetet, melyet gyermekeink számára hagyunk, óvnunk kell. A kis változások a megóvásban is, nagyon sokat jelentenek a természet számára.