Az (ECOLACUS) projekt „A Palicsi- és Ludasi-tó biológiai sokféleségének és vizeinek védelme“ keretében, a PR csapat mintegy száz 3 és 6 év közötti gyerekkel a szabadkai „Naša Radost„ óvodából, március 22-e és április 22-e között több tevékenységgel emlékezik meg a víz- és a Föld bolygó világnapjáról.

Ezek az aktivitások jelképesen a víz világnapján, március 22-én kezdődnek, Dr. Márkovity Anna gyermekeknek szóló előadásával, a „Víz és város“ ökomese bemutatásával. A következő héten a pedagógusok a gyermekeknek vetélkedőt szerveznek a vízzel kapcsolatos tudnivalókról, így a víz fontosságáról; ésszerű használatáról; a szabadkai „Vodovod“-ról; a városról valamint  a Palicsi- és Ludasi-tóról.

Ezt követően április elején a gyermekeknek bemutatják az „ECOLACUS“ projektet, melyel megfelelő módon átlátják mikor és hogyan keletkeztek a szabadkai tavak, megismerkedhetnek a környékükön és a tavak környékén élő védett növény- és állatfajokkal; ezenkívül megtanulhatják, hogy az ember mit tud megtenni a természetben lévő harmónia megteremtéséhez.

Április 22-ig Öko-chatszobát szerveznek, ahol a gyerekek a projekttel kapcsolatos minden érdekes kérdésre  választ kaphatnak, a „kefalica“ elv alapján.

A gyerekek eközben aktívan részt vesznek a kreatív műhely munkájában, ahol saját rajzaikkal bemutatják mit tanultak meg a vízről és Szabadka tavairól.

A projekt jelképes befejezése, a Föld bolygó világnapján április 22-én, a gyeremekrajzok kiállításával majd a gyerekeknek a díjak kiosztásával történik.

A versenyt a gyerekeknek és a szüleiknek  a Ludasi-tó mellett lévő Látogatóközpontban terveztük halászlé főzéssel egybekötve, de ez a  jelenlegi helyzetben a „COVID 19” vírusj árvány miatt valószínűleg nem megszervezhető.