„Az egész élővilág közös jövőjének építése” – ez a témája a Biológiai Sokféleség ( biodiverzitás ) Nemzetközi Napjának 2022-ben. A témát azzal a céllal választották, hogy lendületet adjanak és támogassák a biodiverzitás 2020 utáni globális keretét az ENSZ közelgő biodiverzitási konferenciáján. (COP15). Az ENSZ Közgyűlése május 22-ét jelölte ki a 2000. decemberi Biodiverzitás Nemzetközi Napjának megünneplésére. A Biodiverzitás Nemzetközi Napjának célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetre és a bolygón élő összes fajra.

A biodiverzitás egy tág kifejezés, amely a földi élet sokféleségére és változatosságára utal. Régóta nyilvánvaló, hogy az ökológiai világegyensúly szükséges a túléléshez. Az emberek azonban, akiket a bolygó legfejlettebb fajának tartanak, hajlamosak figyelmen kívül hagyni ennek az egyensúlynak a fontosságát a természetben. A fejlődés vagy haladás leple alatt bizonyos ember által előidézett tevékenységek végső soron elpusztítják a biológiai sokféleséget.

Ez a nap rendkívül fontos a mai világban, tekintettel arra, hogy milyen életmódot folytatunk. A biológiai sokféleség nemcsak otthont ad a világ számos fajának, hanem táplálék-, víz- és egyéb erőforrások forrásaként is szolgál, amelyekre támaszkodunk, hogy minden faj fejlődhessen. A biológiai sokféleség értékének megértése és az azt fenyegető problémák felismerése ezért most fontosabb, mint valaha. Itt az ideje, hogy az emberek észrevegyék és hozzájáruljanak ahhoz, hogy a Föld az élet minden formája számára vendégszerető élőhely legyen.

Ebben az évben hozzájárulunk az Ecolacus projekt lezárásához, amelynek célja a Palicsi- és a Ludasi-tavak biológiai sokféleségének megőrzése és védelme.